In Nederland leven nog 378.000 kinderen in armoede. Daar moet een einde aan komen! Dat is de strijdkreet van de Alliantie Kinderarmoede. Afgelopen dinsdag sloot de gemeente Leiden zich officieel aan bij de Alliantie. Onze wethouder Marleen Damen (Gezondheid, Jeugdzorg & Welzijn) zette een handtekening namens de gemeente. 

De Alliantie Kinderarmoede gelooft dat armoede bij kinderen alleen kan worden aangepakt door samen te werken en samen verantwoordelijkheid te nemen. Inmiddels zijn ruim 200 organisaties, waaronder verschillende gemeentes, aangesloten. Samen beloven ze kinderarmoede te bestrijden.

Ik ben blij dat de gemeente Leiden zich bij de Alliantie heeft aangesloten. Want ook in onze stad zijn er nog steeds te veel kinderen die niet de kansen krijgen die ze verdienen. Ook in onze stad zijn er kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, geen sport of muziekles hebben of die hun verjaardag niet kunnen vieren. Daar moet een einde aan komen.

De Alliantie Kinderarmoede brengt organisaties uit alle hoeken van de samenleving bij elkaar om samen kinderarmoede te bestrijden. Door samen te werken, elkaars ideeën te horen en samen verantwoordelijkheid te nemen zorgen we ervoor dat minder kinderen in armoede hoeven op te groeien.

Omdat ik vind dat we kinderarmoede moeten bestrijden en de samenwerking moeten bevorderen, stelde ik er schriftelijke vragen over vorig jaar, samen met GroenLinks en de SP. Omdat ieder kind moet kunnen meedoen, ongeacht de dikte van de portemonnee van je ouders. Als antwoord op onze schriftelijke vragen, zegde de gemeente toe zich aan te sluiten bij de Alliantie Kinderarmoede.

‘We vragen veel organisatiekracht van juist arme gezinnen’, zei Marleen bij de ondertekening. ‘ Bijvoorbeeld wanneer en kind gaat voetballen. Ouders worden geacht te rijden bij uitwedstrijden, bardiensten mee te draaien etc. In Leiden doen we het anders: we brengen het kind niet naar de sport, maar de sport naar het kind.’

Foto: Alliantie Kinderarmoede

Categorieën: PvdA