We lezen de hele dag door. Bewust, maar vooral ook onbewust. Je leest de namen van winkels, teksten van verpakkingen, ondertiteling van een serie en recepten in kookboeken. Online lees je berichten van je vrienden of e-mails van je baas. Lezen is dus belangrijk: door lezen gaat de wereld voor je open.

Goed kunnen lezen is daarom de basis voor deelname aan de wereld en kunnen meedoen in onze samenleving. Goed kunnen lezen betekent alle kansen kunnen pakken en goed leren lezen betekent een eerlijke start. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Dat staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. Door te lezen deel je de wereld met elkaar. En, lezen kan ook erg leuk zijn: of je nu een kinderboek leest, een bekende roman of een Engelse film met Nederlandse ondertiteling volgt: in alle gevallen geniet je van het feit dat je kunt lezen.

Omdat iedereen erbij hoort, moeten we er alles aan doen om iedereen te laten lezen. Dat is je recht, zowel als kind en als ouder. Toch komt laaggeletterdheid nog steeds veel voor in ons welvarende land. Meer dan twee miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd en maar liefst een kwart van de vijftienjarigen kan niet voldoende lezen en schrijven.

Wie laaggeletterd is, wordt buitengesloten en kan niet meedoen aan allerlei alledaagse situaties. Dingen blijven onduidelijk en onbegrepen. Deze
uitsluiting zorgt weer voor schaamte.

Een eerlijke start voor iedereen

Dit zou niet moeten, want niet kunnen lezen komt niet door dat iemand zelf faalt, maar door het ontbreken van een eerlijke en fatsoenlijke samenleving. In Nederland zijn nog steeds 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het maakt duidelijk dat er nog steeds grote verschillen in Nederland zijn. Dat moet anders! Onderwijs en blijvende scholing zijn essentieel, zodat iedereen mee kan doen!

Daarom wil de Partij van de Arbeid een groot offensief tegen laaggeletterdheid. Zo zorgen we dat iedereen mee kan doen. Onderwijs en scholing zijn daarin essentieel. Scholen krijgen de middelen om voor een breed aanbod van boeken te zorgen. Zo kunnen ze een schoolbibliotheek inrichten en er komen meer betaalbare en laagdrempelige taallessen voor volwassenen. Omdat goed kunnen lezen en schrijven geen voorrecht, maar een grondrecht is!

Dit boek is een aanrader: mooie verhalen over de spin Anansi die zijn tegenstanders telkens weer te slim af is.

#leesjerijk

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staan de voordelen van vroeg beginnen met voorlezen centraal. Ouders, grootouders en juffen en meesters die voorlezen zorgen voor een positief effect bij kinderen: de woordenschat neemt toe, kinderen leren er beter door spellen en verbeteren hun tekstbegrip.

Om hier aandacht voor te vragen, laten PvdA-ers uit heel Nederland op social media zien wat hun favoriete kinderboek is. Je vindt ze op social media onder de #leesjerijk en hieronder.

Bart van Bruggen, kandidaat #19 raadt Tonke Dragt, De brief voor de koning aan
Mirthe Biemans, kandidaat #23, leest voor
Raadslid Appolonia Sligman over haar favoriete kinderboek
Wat een lieve herinnering van Mei Li Vos
Het favoriete kinderboek van Liebert, fractievoorzitter PvdA Staphorst
Het favoriete boek van Jan Schuurman Hess
Het favoriete voorleesboek van de Leidse PvdA-wethouder Marleen Damen
Kandidaat Yara Hummels over de Nationale Voorleesdagen
Categorieën: PvdA