Lieve kunstenaar,

Ik heb je verbeelding nodig. Ik heb je poëzie nodig. Ik heb je durf nodig en ik heb je lef nodig om als eerste kritiek te hebben. Ik heb je openheid nodig om alle Leidenaren tegelijk lief te hebben. Ik heb je menselijkheid nodig. Zeker nu we zo geïsoleerd van elkaar zijn.

Ik heb het nodig dat je weer op het podium staat, in het atelier te vinden bent, in galeries verschijnt of jouw werk in de boekhandels te zien. Want wie anders dan jij trekt iedereen weer uit zijn huis? De stad in: op weg naar elkaar.

Dat schreef ik vandaag in een brief naar Leidse kunstenaars. Ik ben trots op de kunst en cultuur in Leiden. Ze zijn overal in ons dagelijks leven en tegelijkertijd laten ze ons soms ontsnappen aan de alledaagsheid van iedere dag. En terwijl kunst en cultuur zo belangrijk zijn, is de sector het zwaarst getroffen door corona.

Gert-Jan van der Kooij, stoepkrijtkunstenaar, vroeg ik daarom om speciaal voor alle mensen die in de kunst en cultuur werken een prachtig kunstwerk te maken op de Leidse Lammermarkt. Op die manier steek ik iedereen die in de kunst en cultuur werkt een hart onder de riem.

#hartvoorcultuur op de Lammermarkt

Investeren in cultuur

De coronacrisis laat zien dat er veel is scheefgegroeid in de kunst en cultuur. De Partij van de Arbeid wil investeren de culturele en creatieve sector. We willen bouwen aan een sterke infrastructuur voor kunstenaars. Met voor alle makers toegang tot een fatsoenlijk inkomen en een sociaal vangnet en de Fair Practice Code als standaard. Rijksmusea worden 1 dag per maand gratis en we zorgen dat elke buurt in Nederland een goede bibliotheek heeft. Omdat kunst en cultuur een onmisbaar onderdeel van onze samenleving zijn. Lees meer over onze inzet voor kunst en cultuur.

Dit is de volledige brief:

Lieve kunstenaar,

Ik heb je verbeelding nodig; ik heb je poëzie nodig. 
Ik heb je durf nodig en ik heb je lef nodig om als eerste kritiek te hebben. 
Ik heb je openheid nodig om alle Leidenaren tegelijk lief te hebben. 
Ik heb je menselijkheid nodig. Zeker nu we zo geïsoleerd van elkaar zijn. 

Ik heb het nodig dat je weer op het podium staat, in het atelier te vinden bent, in galeries verschijnt of jouw werk in de boekhandels te zien. 

Want wie anders dan jij trekt iedereen weer uit zijn huis? De stad in: op weg naar elkaar. 

Ik ben trots op de kunst en cultuur in Leiden. Ik zie dat jij en veel anderen met jullie werk verbinding,, troost, creativiteit, inspiratie en verbeeldingskracht brengen. Jullie zijn overal in ons dagelijks leven en tegelijkertijd laten jullie ons soms ontsnappen aan de alledaagsheid van iedere dag. En terwijl kunst en cultuur zó belangrijk zijn voor een fijne stad, zijn jullie een van de zwaarst getroffen sectoren. 

De coronacrisis laat zien dat er veel is scheefgegroeid in de kunst en cultuur. Ik vind dat mijn partij de beste plannen heeft om de culturele en creatieve sector steunen. Mijn naam is Marc Newsome en ik ben kandidaat-Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Ik ben actief in de Leidse gemeenteraad en ben woordvoerder cultuur.  De PvdA wil structureel meer geld besteden om de problemen in de culturele sector op te lossen. We willen zorgen voor eerlijker culturele sector, waar niet de markt, maar de kracht van cultuur leidend is. Met een sterke infrastructuur voor kunstenaars; met voor alle makers toegang tot een fatsoenlijk inkomen en een sociaal vangnet en de Fair Practice Code als standaard. Kunst en cultuur zijn een onmisbaar onderdeel van onze samenleving. 

Daarom moeten we juist nu cultuur als speerpunt hoog op de politieke agenda houden. Want iedereen heeft jou nodig om elkaar weer te ontmoeten. Ik weet niet wanneer we weer kunnen genieten van een ontroerend schilderij, de prachtigste muziek of indrukwekkende toneel, maar één ding weet ik wel: ik blijf je werk bezoeken en ik blijf je volgen. Ik wil je steunen. In de politiek en vanaf de bühne. 

Groet, 

Marc Newsome 
Kandidaat-Kamerlid #42 Partij van de Arbeid 

Categorieën: PvdA