Het Pesthuis wordt binnenkort verkocht. Dit bijzondere gebouw in onze stad is nu van de Rijksvastgoeddienst. Maar nu museum Naturalis een compleet nieuw gebouw krijgt, wordt het verkocht. Bij de verkoop werkt de overheid samen met de gemeente Leiden. Gisteren spraken we in de gemeenteraad over de uitgangspunten voor de verkoop. Ik vind dat het Pesthuis een (deels) culturele en publieke bestemming moet houden. Zodat het Pesthuis een belangrijke rol blijft vervullen voor onze stad en zodat Leidenaren het kunnen blijven bezoeken.

Veel mensen kennen het Pesthuis vooral als de plek waar de tyrannosaurus Trix te bewonderen was, toen Naturalis die tentoonstelde. Maar het gebouw heeft heel veel andere functies gehad. Het is al sinds 1635 in gebruik en was onder andere in gebruik als ziekenhuis, gevangenis en het bood plek aan het toenmalige legermuseum en aan de Reinwardt Academie.

Nu Naturalis nieuwbouw krijgt, wordt het Pesthuis voor Naturalis overbodig. Daarom heeft de Rijksvastgoeddienst besloten het te verkopen. De gemeenteraad praat mee over de uitgangspunten voor de verkoop. Gisteren in de raad vertelde ik dat de PvdA vindt dat het Pesthuis een belangrijk gebouw voor de stad moet blijven vervullen. Publiek toegankelijk en met een (deels) culturele bestemming. Door zijn ligging tussen centrum en BioScience Park kan het Pesthuis bovendien een geweldige spilfunctie vervullen tussen kunst en kennis, tussen BioScience Park en binnenstad.

Omdat beide punten wat ons betreft nu nog niet duidelijk genoeg in de uitgangspunten verwoord staan, komen we bij de gemeenteraad met een voorstel om dit goed te regelen. Zodat het Pesthuis een belangrijke rol blijft vervullen voor onze stad en zodat Leidenaren het kunnen blijven bezoeken.

Categorieën: PvdA