In Leiden zijn mensen met elke geaardheid welkom in onze stad. Omdat iedereen gelijk is en de vrijheid moet hebben om zichzelf te zijn. Omdat liefde het wint boven uitsluiting en discriminatie.

Dat klinkt heel vanzelfsprekend. Toch werd met de Nashville-verklaring pijnlijk duidelijk dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. De Nashville-verklaring sluit heel veel Leidenaren uit en ziet ze niet als volwaardig. Dat doet pijn en komt voor veel mensen heel dichtbij.

Ons duidelijk uitspreken
We vonden het goed dat daarom de gemeente de regenboogvlag uithing, als symbool voor onze open en tolerante stad, na een oproep van verschillende mensen op (onder meer) Twitter. Wat ons betreft kunnen we meer doen. Ons duidelijker uitspreken.

Wat ons betreft moet de gemeente in gesprek met Leidse ondertekenaars van de Nashville-verklaring. Om ze te vertellen over de uitsluitende werking van de Nashville-verklaring en het belang van emancipatie van LHBTI-ers.   

Daarom stelde ik daar vandaag een vraag aan het college over samen met D66, GroenLinks, SP, VVD, Partij voor de Dieren, CDA en Partij Sleutelstad.

Bovendien tekenden we in 2018 het regenboogakkoord. Waarin we afspraken ons in te zetten voor emancipatie van LHBTI-ers en op te staan tegen discriminatie en uitsluiting. En waarin we afspraken dat zichtbaarheid de acceptatie van LHBTI-ers vergroot.

Het college antwoordde dat er geen Leidse ondertekenaars van de Nashville-verklaring bekend zijn. Als ze er zijn, dan gaat het college met ze in gesprek. Ook antwoordde het college dat ze met de gemeenteraad in gesprek gaat over de uitvoering van het regenboogakkoord. Dan kunnen we het ook hebben over een permanente plek in onze stad voor de kleuren van de regenboog, zoals veel steden in Nederland al hebben.

Deze vragen stelde ik het college:

  1. Zijn er organisaties in Leiden of vertegenwoordigers van organisaties in Leiden die de Nashville-verklaring hebben ondertekend? 
  2. Gaat het College met die Leidse ondertekenaars van de verklaring in gesprek over de uitsluitende werking van de Nashville-verklaring en het belang van emancipatie van LHBTI-ers.   
  3. Kan het college de raad informeren over de uitvoering van het regenboogakkoord? 
Categorieën: PvdA