Vandaag stelde ik schriftelijke vragen omdat we van de gemeente willen weten of de musea in Leiden weer open kunnen. Net als heel veel andere organisaties zijn musea ook hard getroffen door het coronavirus. Dat betekent dat ze geen inkomsten hebben uit, bijvoorbeeld, kaartverkoop en de gebouwen gesloten zijn. 

Concreet willen we weten welke mogelijkheden er zijn om de musea te heropenen, mits ze zich houden aan de maatregelen van het RIVM. Want als de Action en de IKEA dat mogen. Waarom musea dan niet? Hieronder vind je de schriftelijke vragen die ik stelde. 

Schriftelijke vragen over openen musea  

Het coronavirus treft ook de Leidse musea. De gebouwen waar dagelijks volwassenen en (school)kinderen konden genieten van de Leidse kunstschatten gingen op 12 maart dicht, op advies van de museumvereniging*. De Partij van de Arbeid ziet in de afgekondigde noodverordeningen met maatregelen om het coronavirus in te dammen echter geen expliciet verbod op het open zijn van musea.

Toch zijn de Leidse musea nog steeds gesloten. De Partij van de Arbeid wil daarom van de gemeente Leiden weten welke mogelijkheden er zijn om de musea weer te heropenen, mits ze zich houden aan de maatregelen van het RIVM. Op die manier kunnen de musea weer eigen inkomsten verwerven, bijvoorbeeld uit kaartverkoop, en zijn ze opnieuw de toegankelijke plek waar we ons cultureel erfgoed koesteren en doorgeven aan volgende generaties. Bovendien kunnen dan de aan de musea verbonden flexwerkers weer aan de slag in, bijvoorbeeld, de kaartverkoop en- controle, garderobe en beveiliging.

Daarom stellen we de volgende vragen:

  1. Klopt het dat de musea op grond van de noodverordening geopend mogen zijn mits ze zich houden aan de maatregelen van het RIVM, zoals die op het gebied van capaciteit, hygiene, en anderhalve meter afstand houden?
  2. Is het College bereid om, samen met de musea, te bekijken op welke manier enkele of alle musea zo snel mogelijk kunnen heropenen? Kan het College in het opstellen van een protocol meenemen hoe voorkomen kan worden dat er grote drukte bij de musea ontstaat?
  3. Is het College bereid om over de uitkomsten te communiceren bij de aankondiging van de nieuwe maatregelen naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet, die rond 12 mei verwacht wordt?
Categorieën: PvdA