Leiden is een echte stad, maar tegelijkertijd een klein dorp. Maak een rondje over de markt en je komt geheid bekenden tegen. In Leiden doen we het samen: Leidenaren kennen elkaar en er zijn ontzettend veel plannen en projecten waarbij Leidenaren zich belangeloos inzetten voor anderen.

Komende tijd schrijf ik erover. Elke twee weken een ander initiatief. Ik breng de initiatiefnemers een bezoek en neem dan een eigen gemaakt baksel of gerecht mee. Zo steek ik ze een hart onder de riem en moedig ik ze aan door te blijven gaan met hun goede werk!

Wie door de Tuinstadwijk loopt of fietst, kan er eigenlijk niet om heen. In mijn eigen wijk is namelijk iets bijzonders aan de hand. Plaats van handelen? De Buurtontmoetingsplek, op Herenstraat 61. De
huiskamer van de buurt, zeg maar. Sinds eind maart staat er een groot bord buiten: ‘Hier desinfecteermiddel’. Het gebaar komt van huisarts Walter Schrader en buurtwerker Fransje Barnard, die meteen toen het coronavirus in Nederland uitbrak de handen ineen sloegen. Het was het begin van een geweldig initiatief! 

Foto door Fransje Barnard

Elke doordeweekse middag tussen 13.00 en 15.00 uur delen ze gratis desinfectiemiddel uit aan iedereen die dat maar wilt. Dat doen ze al sinds eind maart en ze gaan er zeker nog wel even mee door! Het idee? Je gaat met een leeg flesje naar binnen en komt naar buiten met een gevuld flesje
desinfectiemiddel. Zo kun je zelf je omgeving regelmatig schoonmaken. Deurkrukken, de lift, het trappenhuis, toetsenborden, tafels en stoelen. Daarmee verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt. Fransje, Walter en een team vrijwilligers delen de desinfectie gratis uit. Wie dat wil, kan een vrijwillige bijdrage achterlaten. 

Samen hebben ze al honderden liters uitgedeeld. En het mooie is: ze delen niet alleen aan de bewoners van de Tuinstadwijk uit. Ouderenorganisaties, de voedselbank, ex-gedetineerden en de buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente Leiden hebben allemaal ook al
desinfectiemiddel gekregen van Fransje en Walter. Met hun hulp zijn inmiddels soortgelijke initiatieven ontstaan in Roomburg, Oegstgeest, de Mors, de Merenwijk en zelfs in Den Haag. 

Walter, Fransje en hun team gaan nog wel even door met hun geweldige initiatief. Een Leids bedrijf doneerde genoeg grondstoffen om 80.000 liter desinfecteermiddel van te maken. ‘Genoeg om heel Leiden van onder tot boven schoon te maken’, zei Walter in dagblad Trouw. Ze delen trouwens niet alleen desinfectievloeistof uit: Walter maakt ook mondkapjes en zette het eenvoudig ontwerp daarvan online. Daarnaast verspreidt hij veiligheidsbrillen, handschoenen en beschermende pakken aan mensen die dat nodig hebben. 

Ik vind het geweldig wat ze doen en draag voor hun initiatief een warm hart toe. Oudere mensen komen graag naar de buurtontmoetingsplek om een praatje te maken en halen massaal desinfectiemiddel op. Ook heel veel mensen met beroepen waardoor ze een risicogroep vormen zijn al langs geweest en dan heb ik de verzorgingstehuizen en talloze andere organisaties nog niet eens genoemd. Ik vind Walter, Fransje en hun team geweldig! Daarom bracht ik ze laatst een hele lading zelfgemaakte chocolate chip cookies. Zo geef ik ze een pluim voor hun inzet voor Leiden. Ik hoop dat ze ervan genieten tussen het harde werken door. 

Chocolate chip cookies voor de buurtontmoetingsplek op de Herenstraat

Nieuwsgierig naar het recept? Check dit bericht.

Categorieën: Column